Timp estimat de citire: | Vă mulțumim pentru că sunteți un cititor valoros al site-ului nostru.
Te rog doar atât, distribuie la cât mai mulți prieteni și în acest fel, ai mai făcut o faptă bună. Îți mulțumesc!
NLP (Programare Neuro-Lingvistia)- DEZVOLTARE PERSONALĂ
Partea 1
Cei care au pus bazele NLP-ului au fost cei mai buni psihologi ai lumii, folosind doar tehnicile psihologilor care aveau succes.
Prin NLP învăţăm: Metode prin care să-ţi controlezi gândurile;
Metode prin care să-ţi controlezi emoţiile;
Richard Bandler: ,,NLP este arta de a controla stările tale, prin controlul propriului creier”.
John Grinder: ,, NLP este studiul excelenţei umane şi modul în care aceasta va putea fi reprodusă”.
Indiferent ce activitate ai desfăşura, prin NLP vei afla că poţi să devii eficient, vei ştii să-ţi stabileşti priorităţile, să fii mai creativ, să găseşti soluţii diferite la provocările ce apar în viaţa ta.
În acest articol o să vorbim despre : - Sensul Comunicării
Viziunea comunicării este diferit adoptată de fiecare dintre noi, comunicarea fiind considerate un simplu schimb de mesaje verbale.
În realitate comunicarea este un proces extrem de complex şi dinamic, desfăşurat pe laturi şi canale multiple , la care protagoniştii ce participă se implică în totalitatea fiinţei lor.
Atunci când decodificăm mesajul cuiva, o facem prin filtrele active (filtre = simţurile cu care ne conectăm la mediul înconjurător) , în acel moment răspunsul la mesajul interlocutorului fiind determinat de răspunsul intern pe care decodificarea mesajului ni l-a prilejuit şi care este de asemenea dependent de filtrele pe care le-am folosit. În fapt, nu răspundem mesajului partenerului de conversaţie, ci propriei imagini interne despre acesta, adică ceea ce am înţeles. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu partenerul de comunicare.
Răspunsul sau mesajul oferit partenerului de conversaţie depinde de filtrele acestuia şi nu întotdeauna coincide cu intenţia pe care am avut-o.
Probabil orice om s-a întâlnit cu situaţia de-a nu fi înţeles, de-a nu fi exprimat ceea ce intenţiona, de-a obţine de la ceilalţi reacţii sau răspunsuri care l-au contrariat. Astfel ,,Sensul comunicării este răspunsul care îl primeşti”.
Aceasta viziune are o serie de consecinţe interesante. De exemplu aş putea să mă consider responsabil despre reacţiile pe care le produc celorlalţi. Datorită acestui fapt aş putea deveni mai conştient şi aş putea lucra asupra capacităţilor mele de a exprima exact ceea ce intenţionez. Aş putea conştientiza unde dau greş şi aş putea schimba ca să n-o mai fac.
Ceea ce contează realmente în comunicare este nu intenţia mea , ci ceea ce înţelege partenerul din ce spun eu.
În următorul articol o să discutăm despre: conştient-inconştient, hărţi, ancore.
Trimiteți un comentariu